© 2017 by Wijnen Coaching & Consultancy

  • Facebook Basic Black
  • LinkedIn Basic Black
  • Twitter Basic Black

De 'twee petten' van de bedrijfsarts

November 27, 2016

 

Recent is onder grote belangstelling mijn boek ‘Julia’s Slangenkuil’ gepubliceerd waarin ik onder andere de rol van de bedrijfsarts beschrijf in een ziekmakend ontstaand arbeidsconflict.  

Het wordt in dit waargebeurde verhaal pijnlijk duidelijk dat de rol van de bedrijfsarts een ‘dubbele’ is.  Een bedrijfsarts met ‘twee petten’ op werkt echt niet. Niet voor de zieke werknemer en niet voor de organisatie waar de bedrijfsarts aan adviseert. Tegelijkertijd dat ik dit schrijf realiseer ik mij terdege dat ik niet moet generaliseren. Er zijn natuurlijk ook bekwame bedrijfsartsen die hun rol in Julia’s Slangenkuil heel anders zouden hebben aangepakt.

 

Het is belangrijk dat een bedrijfsarts objectief blijft en dat hij/zijn zich niet laat leiden en niet onder druk laat zetten door de werkgever/opdrachtgever. Duurzame inzetbaarheid en oplossingsgerichtheid zouden eerste prioriteit moeten zijn, ook al wordt een bedrijfsarts door diezelfde werkgever ingehuurd en betaald.

De gevolgen zijn enorm verstrekkend als een bedrijfsarts niet objectief is of dat wellicht niet kan. Dat blijkt wel uit Julia’s Slangenkuil waar zij haar bedrijfsarts huilend heeft gesmeekt om, na maanden te hebben gewerkt in een slangenkuil, haar ziekmelding te accepteren. Door te dreigen met strafontslag werd ze door haar werkgever gedwongen terug te keren naar de slangenkuil.

Zolang de bedrijfsarts niet de bescherming biedt aan de werknemer door duidelijk stelling te nemen in een bepaalde (complexe) situatie, zijn/haar ‘handen af trekt’ van het verzuimdossier, zich verschuilt achter een second opinion van het UWV, geen rol meer voor zichzelf ziet weggelegd in een arbeidsconflict, zich onder druk laat zetten door de opdrachtgever, dan betekent dat geen weg naar herstel en een duurzame, structurele oplossing voor de ontstane situatie.

Ik hoop dat mijn boek de bedrijfsartsen (arbodiensten) bewust maakt van hun rol in een voor een medewerker onwerkbare situatie en hun daarmee wakker schudt:

Voorkomen is beter dan genezen, toch?

 

 

Delen op Facebook
Delen op Twitter
Delen op LinkedIn
Please reload

Uitgelichte berichten

Dag van Integriteit: “Het evenwicht tussen oprechtheid en het juiste doen”.

April 13, 2017

1/3
Please reload

Recente berichten
Please reload

Archief