© 2017 by Wijnen Coaching & Consultancy

  • Facebook Basic Black
  • LinkedIn Basic Black
  • Twitter Basic Black

De andere kant van de integriteitsmedaille.

December 9, 2016

Deze week stond binnen de publieke en private sector in het teken van “Integriteit”. Doel van de ‘week van de integriteit’ is aandacht te vragen voor het belang hiervan. De campagne wil mensen bewust maken en integer gedrag bevorderen, op de werkvloer en in de bestuurskamer, bij de overheid, in het bedrijfsleven en bij maatschappelijke organisaties.

Graag haak ik nu even aan bij deze aandacht omdat dat nu precies is wat ik ook met mijn boek Julia’s Slangenkuil, wil bereiken: aandacht en bewustwording voor o.a. het integer denken en handelen binnen organisaties. In de hoop managers/bestuurders te inspireren tot het creëren van een gezonde, veilige en stimulerende werkomgeving.

 

Er mag van managers en/of bestuurders een moreel kompas verwacht worden waarbinnen zij hun oordeel vormen en besluiten nemen. Ook als men onder bepaalde (politieke) druk staat. Dan is het juist de authenticiteit van de manager/bestuurder die dan het verschil kan maken en een slangenkuil en onnodig leed voor mens en organisatie kan voorkomen. 

Helaas ontbrak het in Julia’s Slangenkuil aan authentieke managers en bestuurders met alle gevolgen van dien…..

 

Je mag verwachten dat een manager/bestuurder enige vorm van zelfreflectie heeft als hij/zij merkt dat het morele kompas de verkeerde kant dreigt uit te slaan. En dat men zich niet laat leiden door allerlei belangen, hoe verleidelijk die soms ook kunnen zijn waardoor men eerder 'een beetje integer' is. Maar 'een beetje integer' bestaat niet!

Het getuigt juist van authentiek leiderschap als je je als manager/bestuurder openstelt voor wat er daadwerkelijk speelt binnen de (veranderende) organisatie en daar transparant mee omgaat zodat er vertrouwen en een veilige werkplek is/ontstaat. Een win-win situatie die een gruwelijke angstcultuur voorkomt.

Jammer genoeg heeft Julia de andere kant van de integriteitsmedaille moeten ervaren met alle gevolgen van dien….

Laat Julia’s Slangenkuil een ‘wake-up’ call zijn voor (veranderende) organisaties!

 

Delen op Facebook
Delen op Twitter
Delen op LinkedIn
Please reload

Uitgelichte berichten

Dag van Integriteit: “Het evenwicht tussen oprechtheid en het juiste doen”.

April 13, 2017

1/3
Please reload

Recente berichten
Please reload

Archief