© 2017 by Wijnen Coaching & Consultancy

  • Facebook Basic Black
  • LinkedIn Basic Black
  • Twitter Basic Black

Dichte deuren kunnen open!

December 18, 2016

Net voor de zomervakantie dit jaar kreeg ik een telefoontje van het hoofd

personeelszaken van een grote onderwijsorganisatie: 'Jij doet toch ook reintegratie-trajecten 2e spoor?' vroeg de HRM manager hoopvol. Het bleek dat een leerkracht van halverwege de vijftig al ruim 1,5, jaar ziek thuis was en dat het werken op arbeidstherapeutische basis niet het gewenste resultaat had gehad. De HRM manager vroeg aan mij om met deze leerkracht aan de slag te gaan en ook te onderzoeken wat de mogelijkheden voor deze leerkracht op termijn nog zouden kunnen zijn.

 

De voordeur ging open en in de deuropening een ik trof een uitgebluste vrouw op haar sokken aan. Onwennig en wat afstandelijk gaf ze mij een slappe hand en ontweek mijn blik. Ze schonk thee in terwijl ik plaatsnam op de bank.

Ze vertelde dat ze nog steeds onderste boven was van de mededeling van haar werkgever dat ze na de zomervakantie niet meer voor de klas zou terugkeren. Na dertig jaar was dat nog steeds voor deze leerkracht niet voor te stellen. Dit was haar leven! Nu moest ze dat gaan loslaten en accepteren dat dit onderdeel van haar leven nooit meer terug kwam.

Met dat gegeven gaf ik aan dat het traject dat we zouden gaan inzetten ook een kans is om verder naar haar mogelijkheden te kijken. Om haar op een duurzame manier te laten deel nemen aan de arbeidsmarkt tot aan haar pensioen. Ik benadrukte dat er ècht nog wel een leven is ná het onderwijs. Maar ik had het idee dat mijn woorden niet direct met enthousiasme in ontvangst werden genomen. Ik liet het voor nu maar even zo, ze had de afgelopen weken al veel negativiteit moeten verwerken. Bij het vertrek van de tweede afspraak gaf ik haar een kaartje met de tekst: "dichte deuren kunnen open". Ik vroeg haar om het kaartje ergens op te hangen of neer te leggen en de woorden de komende drie weken op haar te laten inwerken.

 

Het reintegratie traject 2e spoor startte ook met het invullen van de TMA test (drijfveren, talenten, competenties) die ik voor haar had klaargezet. Met enige tegenzin werd deze ingevuld. Ik zag bij het analyseren van de TMA al gelijk nieuwe kansen en mogelijkheden die echt heel reëel waren maar de ervaren leerkracht kon zich moeilijk in een andere functie verplaatsen. 

Na twee maanden zag ik haar steeds positiever worden en weer geloven in haar nieuwe kansen. We waren uitgekomen op de uitvaartbranche. Want op basis van de uitkomsten van haar TMA kwamen een aantal drijfveren en talenten naar voren die uitstekend bij dit vak matchen. Op eigen initiatief is zij een opleiding als uitvaartbegeleider gestart en de resultaten liegen er niet om! Het regent letterlijk negens en tienen! Samen hebben we haar traject verder vormgegeven tot een duurzaam resultaat voor de toekomst! 

 

Fantastisch om te zien dat in een half jaar tijd deze uitgebluste vrouw de omslag heeft gemaakt en weer in haar kracht staat, weer in haar zelf gelooft en weer een duurzame toekomst heeft in een voor haar nieuwe wereld. Het was een voorrecht om daarbij haar gids en coach te zijn geweest.

Deze week had ik mijn laatste coachingsgesprek en bij het afscheid gaf ze mij een kerstkaart met de woorden: "Bedankt dat je me hebt geleerd dat dichte deuren open kunnen."

 

En daar doe ik het voor......

 

Ik wens iedereen naast een fijne kerst ook in 2017:  veel succes met het openen van dichte deuren!

 

 

 

 

 

Delen op Facebook
Delen op Twitter
Delen op LinkedIn
Please reload

Uitgelichte berichten

Dag van Integriteit: “Het evenwicht tussen oprechtheid en het juiste doen”.

April 13, 2017

1/3
Please reload

Recente berichten
Please reload

Archief