© 2017 by Wijnen Coaching & Consultancy

  • Facebook Basic Black
  • LinkedIn Basic Black
  • Twitter Basic Black

Een leven lang leren; ook als je 50+ bent!

January 29, 2017

Al jaren is er aandacht voor 'Een leven lang leren'. Terecht, omdat dit bijdraagt aan wisselingen tijdens je loopbaan, maken van carrière, bijblijven in je vak(inhoud). Tijdens mijn coachingsgesprekken (loopbaan en reïntegratie) is jezelf ontwikkelen en daarmee de duurzame inzetbaarheid ook altijd een belangrijk onderwerp in dit kader. 

Om 'een leven lang leren' te bewerkstelligen is onder andere (financiële) ondersteuning nodig van de overheid zoals via de Participatiewet (volwasseneneducatie) maar ook de inzet en betrokkenheid van de werkgever en werknemer.

 

Het komende half jaar neem ik je mee naar een praktijkverhaal van 'Een leven lang leren'. Je maakt kennis met Nathan, 55 jaar en werkzaam in een buitendienst functie bij een middelgrote organisatie. Nathan heeft besloten om 'in de herfst' van zijn carrière tóch nog terug te gaan naar de schoolbanken. Waarom? Omdat hij zijn kennis en vaardigheden wil 'oppoetsen' om zo nóg beter zijn werk te kunnen doen. En na jaren zijn vak door ervaring te hebben uitgeoefend, hij nu tóch dat diploma wil halen. Hij is zich er ook van bewust dat tegenwoordig zijn baan niet meer 100% zekerheid biedt. Door het principe van 'een leven lang te leren' is hij straks mèt een diploma op zak minder 'kwetsbaar' op de veranderende arbeidsmarkt. Dus............ aan de slag! In de hoop anderen te motiveren en te inspireren!

 

De deurbel gaat. 'Wilt u even tekenen?' vroeg de man van de bezorgservice. Nathan nam de zware doos in ontvangst en vermoedde al wat erin zat. Hij maakte de doos snel open en legde de stapel boeken en syllabussen op tafel. Twee gedachten gingen door zijn hoofd: 'waar ben ik in godsnaam aan begonnen' en 'ik ben benieuwd wat deze opleiding mij gaat brengen'. Zich realiserend dat er geen weg meer terug was. De studieovereenkomst met zijn werkgever was getekend en de stapel studiemateriaal was nu komend half jaar zijn realiteit.

 

Nathan's partner, Shirley, zag het studiemateriaal op de tafel liggen. 'Zo, jij kan de komende tijd vooruit!' zei ze een beetje plagend. 'Ik vind het ontzettend knap en moedig dat je nog een post-hbo opleiding gaat doen op "jouw leeftijd" zei ze er gauw en gemeend achteraan. Bladerend door de syllabus antwoordde hij:' Tja, het ziet er allemaal goed uit, maar het is wel veel. De komende maanden zal ik minder kunnen sporten en elk weekend boven zitten te studeren. Ik zie al dat er onderwerpen in staan die nu niet relevant zijn. Wat moet ik met het schrijven van een beleidsnotitie als ik in de buitendienst werk?' Ineens werden de gevolgen van zijn keuze om 'een leven lang te leren' keiharde feiten. 

'Kom op, niet gelijk beren op de weg zien, het gaat je allemaal prima lukken!' probeerde Shirley bemoedigend. 'Ik ben in ieder geval heel trots op jou en heel veel 50- plussers kunnen een voorbeeld aan je nemen! Echt waar!'

 

Glimlachend keek hij nog een keer door het studiemateriaal en zei:' Ik ga even naar de HEMA om mappen te halen.' Shirley wist nu dat het wel goed zat met de studie. Ze hoopte dat het eerste college en zijn studiegenoten niet zouden tegenvallen en hij een positieve impuls zou krijgen om in de tunnel van 'een leven lang leren' te stappen.

 

 

Wordt vervolgd................

 

 

 

Delen op Facebook
Delen op Twitter
Delen op LinkedIn
Please reload

Uitgelichte berichten

Dag van Integriteit: “Het evenwicht tussen oprechtheid en het juiste doen”.

April 13, 2017

1/3
Please reload

Recente berichten
Please reload

Archief
Please reload

Zoeken op tags