© 2017 by Wijnen Coaching & Consultancy

  • Facebook Basic Black
  • LinkedIn Basic Black
  • Twitter Basic Black

Wat ik meekreeg van mijn vader

August 27, 2017

 

Vandaag is het precies vijftien jaar geleden dat mijn lieve, inspirerende vader is overleden. Veel te vroeg....61 jaar. Maar ik voel dat hij nog steeds in mijn omgeving aanwezig is. Temeer omdat ik de afgelopen jaren steeds meer zijn pad bewandel. Van management tot politiek. 

 

Na een succesvolle luchtmachtcarrière in zijn jongere jaren ontwikkelde hij zich in de loop van de tijd tot een bevlogen topmanager bij het Ministerie van Verkeer en Waterstaat en later bij de Luchtverkeersleiding van Schiphol. Daarnaast bedreef hij twintig jaar met veel passie politiek in een gemeenteraad. Hij genoot van flinke inhoudelijke discussies of een moeilijk gesprek. Hij ging graag de dialoog aan om (complexe) zaken van verschillende perspectieven te bekijken en uiteindelijk op te lossen of een compromis te zoeken. Daarbij speelde rechtvaardigheid een zeer grote rol. Zoals je begrijpt is het gevoel voor rechtvaardigheid mij dus met de paplepel ingegeven. 

 

Rechtvaardigheid is een thema dat zeker de laatste 5 jaar regelmatig in mijn leven voorbij kwam (Julia's Slangenkuil, Gopher 2016). Ik werd er steeds mee geconfronteerd en moest daarom veel aan mijn vader denken. Afvragend hoe hij over bepaalde kwesties zou hebben gedacht. Ik heb hem daarom de afgelopen jaren erg gemist in de periode dat de rechtvaardigheid op mijn werk heel ver te zoeken was.

Doordat ik als leidinggevende als een 'donderslag bij heldere hemel' in aanraking kwam met intimidatie, machtsmisbruik en pesterijen had ik verwacht dat de situatie waar ik ongewild in was beland, met rechtvaardigheid zou worden opgelost. Bijvoorbeeld dat de rechterlijke macht mij met respect zou behandelen en het recht zou laten zegevieren. Maar niets was minder waar. In plaats van mijn zaak serieus te nemen werd ik respectloos met mijn advocaat de gang op gestuurd om er in twintig minuten 'uit' te komen. Als er binnen mijn toenmalige werkgever ook maar enig gevoel van respect, eerlijkheid en rechtvaardigheid was geweest waren de gevolgen van intimidatie en machtsmisbruik binnen de perken gebleven. Hoe zou mijn vader (in alle waarschijnlijkheid) in zijn rol als manager met zijn sterk rechtvaardigheidsgevoel met de ontstane slangenkuil zijn omgegaan?

 

1. Het begint met een open en transparante houding naar mens èn organisatie. Dat je je als manager bewust bent van je rolmodel als het gaat om integriteit en authentiek zijn. Met andere woorden: dat je de relatie met de ander baseert op eerlijkheid, respect en een open communicatie en verbinding. Als je op deze manier medewerkers, collega's en (mede) bestuursleden tegemoet treedt dan is er al veel gewonnen. 

2. Alle betrokken partijen uitnodigen om in eerste instantie de 'angel eruit te halen' om de verstoorde werkrelatie te herstellen. Hopelijk kan hiermee een arbeidsconflict of verzuim in de kiem worden gesmoord. Want de organisatie zit ook niet op geldverspilling te wachten van onnodig (langdurig) verzuim en juridische kosten.

3. Door het verkrijgen van feiten en cijfers (in plaats van vermoedens en verhalen) en goed naar beide partijen te luisteren een objectief oordeel kunnen vormen over hoe met de ontstane situatie om te gaan en wat de oplossing is. Ook al is die voor iedereen niet even positief. Door een open houding een sfeer van vertrouwen en erkenning creëren zodat er (uiteindelijk) draagvlak is voor de oplossing/ compromis. Daarmee wordt de situatie gedeëscaleerd en een juridisch traject voorkomen.

4. Is de werkrelatie onherstelbaar beschadigd? Zorg dat er tijdig op een respectvolle manier van elkaar afscheid wordt genomen zodat een slangenkuil wordt voorkomen. 

 

Ik heb door mijn open en vrije opvoeding en de mooie gesprekken met mijn vader veel van hem meegekregen over waarden en normen die ik als leidinggevende altijd zo goed mogelijk heb vertaald naar respectvol gedrag en acties om zo het beste resultaat te bereiken voor mijn teams, mijzelf en de organisatie.

Als managementcoach streef ik er naar dit ook over te brengen bij teamleiders en afdelingsmanagers om hen daarmee te inspireren tot het creëren van een gezonde, resultaatgerichte en stimulerende werkomgeving voor henzelf en medewerkers. 

 

'Eén vader is meer waard dan 100 schoolmeesters' (G. Herberg)

 

Lees meer over de gevolgen van de impact van giftig management in mijn boek:

Julia's Slangenkuil (Gopher 2016)

 

Kijk voor meer informatie over mangement-coaching op: www.wijnencoaching-consultancy.com

 

 

 

 

Delen op Facebook
Delen op Twitter
Delen op LinkedIn
Please reload

Uitgelichte berichten

Dag van Integriteit: “Het evenwicht tussen oprechtheid en het juiste doen”.

April 13, 2017

1/3
Please reload

Recente berichten
Please reload

Archief
Please reload

Zoeken op tags